Olajok a konyhában - trüffel golyó

Olajok a konyhában - de mit keresnek ott?

AroMagdi - Olajok a konyhámban

Illóolajokkal készült receptek

Egyre többen használják az illóolajokat különböző ételek elkészítéséhez, ízesítésére. Az illóolajoknagyon moderált mennyiségben kellemes ízfokozók lehetnek, sőt egyenesen zöld alternatívái a mesterséges ízesítőszereknek.

Azonban nagyon sokan kérdezik, hogy milyen mennyiséget használjanak vagy egyáltalán lehet-e használni az illóolajokat a főzéshez. Általánosan elfogadott nézet a szakértők körében, hogy az illóolajok kifejezetten potens és nagyon koncentrált anyagok, így az olajokból  már 1 csepp is bőven elegendő a hatás eléréséhez.

Néhány a legtöbb terapeuta által javasolt biztonságos használatra vonatkozó használati tanács:

Az illóolajokat mindig moderált mennyiséget ajánlott használni. Az ‘erősebb’ összetételű olajokat csak kis mennyiségben javasolják alkalmazni. Ilyen olajok a bazsalikom – linalol típus (Ocimum basilicum), fekete bors (Piper nigrum), szegfűszeg (Eugenia caryophyllata), koriander (Coriandrum sativum), indiai citromfű (Cymbopogon flexuosus), borsmenta (Mentha x piperita), oregánó (Origanum vulgare var. hirtum), fodormenta (Mentha viridis), gyömbér (Zingiber officinale), szerecsendió (Myristica fragrans), kapor (Anethum graveolens).

Gyengédebb olajoknak számítanak – a legtöbb citrusféle és virágos növény – pl. a mandarin (Citrus reticulataBlanco), citrom (Citrus limon), grapefruit (Citrus x paradisi), édeskömény (Foeniculum vulgare var. dulce), édes narancs (Citrus sinensis), levendula (Lavandula angustifolia), petitgrain (Citrus aurantium). Ne felejtsük, hogy az élelmiszer-, vegyi- és gyógyszeriparban előállított és a boltokban kapható számos ételben, italban, teákban, fogkrémekben és röviditalokban de gyógyszerekben is alkalmazzák az illóolajokat, tehát azokat már amúgy is fogyasztjuk.

Whiskey-s, narancsos csokoládé trüffel, bögrésen - Rupáner-konyha

Narancsos trüffel golyók

Hozzávalók: 30 dkg  étcsokoládé, 2 dl tejszín, 1 narancs, 2-3 ek kakaó, 2 csepp narancsolaj

Elkészítése:

  1. felmelegítjük a tejszínt és a kockákra tördelt csokoládéra öntjük és a csoki olvadásáig keverjük.
  2. Majd bele reszeljük a megmosott narancs héját és a kifacsart levét, és a 2 csepp narancsolajat, és ismét elkeverjük.
  3. 2-3 órára betesszük a masszát a hűtőbe.
  4. Kis kezünkkel golyókat formálunk és meghempergetjük őket a kakaóban.
  5. Az eredeti receptben nincs narancs olaj, de mi jobban szeretjük így, és nekem mindig van otthon, 

recept:malnakonyha.blogspot

Cookie-kat használunk

Weboldalunkon cookie-kat használunk. Ezek egy része nélkülözhetetlen az oldal működéséhez, míg mások az oldal és a felhasználói élmény javítását segítik (követő cookie-k). Ön eldöntheti, hogy engedélyezi-e a sütiket vagy sem. Felhívjuk figyelmét, hogy ha elutasítja őket, előfordulhat, hogy nem fogja tudni használni a webhely összes funkcióját.